PLANKTON eli keijusto tarkoittaa mikroskooppisen pientä vedessä vapaasti kelluvaa eliöstöä, joka liikkuu veden mukana tai liikkuu vedessä hitaasti. Plankton jaetaan kolmeen ryhmään. Hankajalkaisia, suurennos 20x.
1. Eläinplankton Vesikirppu
2. Kasviplanktoniin kuuluvat viherlevät (Chlorophyta), kultalevät (Chrysophyta), sinilevät (Cyanophyta), silmälevät (Euglenophyta) ja keltaruskolevät (Pyrrophyt 3. Bakteerit Bakteerien tehtävänä on hajottaa orgaaninen aines pieniksi epäorgaanisiksi yhdisteiksi.
VESIKIRPUT Järvivedessä on havaittavissa 1-2 millimetrin mittaisia, nykäyksittäin liikkuvia eläimiä. Ne ovat vesikirppuja, jotka uivat heiluttamalla tuntosarviaan. Vatsapuolen liikkuvat raajat saavat aikaan vesivirran, mikä vie eläimen kiduksiin raikasta vettä. Tällä tavalla vesikirppu saa ravintoa suuhunsa. Eläin syö pikkuleviä, bakteereita ja alkueläimiä. Kesällä syntyvät vesikirput ovat kaikki naaraita. Ne synnyttävät uusia vesikirppunaaraita ilman hedelmöitystä. Syksyisin kehittyy uroksia ja hedelmöitys tuottaa talvehtivia kestomunia. HANKAJALKAISET Hankajalkaiset kuuluvat eläinplanktoniin ja ne ovat pieniä äyriäisiä, jotka näkyvät parhaiten mikroskoopilla. Halkajalkaiset ovat monien kalalajien tärkeä ravintokohde. Tämä laji liikkuu veden mukana, mutta se pystyy myös uimaan lyhyitä matkoja keskiruumiinsa raajojen avulla. Halkajalkaisen ruumis jakaantuu kolmeen osaan: pää, keskiruumis ja takaruumis. Päässä on valoa ja liikettä aistiva verkkosilmä sekä tuntosarvet. Tekiä : Hannu Kopra, päivitys 1.8.2013 |