1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

 

Karjalan kannas Viipuri 1925

 

Karjalan kannas

 

Kuvia Karjalasta

 

 

Tietoja Karjalan kannakselta

-Karjalan kannaksella tarkoitetaan Suomenlahden, Laatokan ja Saimaan rajoittamaa Karjalan osaa.

Karjalan kannaksen satelliittikartta.

-Nykyinen Karjalan kannas kuuluu pääosin Leningradin alueeseen. Alue on huomattavasti taantunut ollessaan Neuvostoliiton ja Venäjän hallussa. Kannaksella vakinaisesti asuvien elintaso on vielä heikko ja erityisesti maaseudulla on köyhää. Työpaikkojen puutteen takia työttömyyttä on runsaasti ja nuoriso muuttaa maaseudulta kaupunkeihin.

-Vasta aivan viime vuosina suurilla paikkakunnilla elintaso on jonkin verran noussut. Maaseudulla teiden, vanhojen rakennusten ja kauppaliikkeiden kunto ihmetyttää. Entiset maaseutukolhoosit on kannattamattomina pääosin lopetettu. Yksityisiä keskikokoisia yrityksiä on perustettu vähän.

-Suomalaiset turistit matkustavat miuluiten Karjalan raja-alueille katsomaan entisiä kotiseutujaan Karjalan kannaksella sekä tutustumaan Pietarin nähtävyyksiin. Vähemmän käydään Aunuksessa ja Vienan Karjalassa.

Viipurin pyöreässä tornissa on siisti ja perinteikäs ravintola.

-Viipurin kauppatorilla, kauppahallissa ja pyöreässä tornissa kannattaa käydä. Viipurin Kivisillansalmen silta avattiin liikenteelle tammikuussa 2011. Kannatinpalkit vahvistettiin, sillan pinnoite ja valaistus uusittiin. Silta sopii kapeuden takia lähinna henkilöliikenteeseen. Viipurin Sorvalin hautausmaan luterilaiselta alueelta on löydetty 200 hautakivea tai niiden osaa.

-Viipurin linnassa toimii kaupungin kotiseutumuseo. Linna on mielenkiintoinen käyntikohde. Linnan pihapiiri on idyllinen ja noin 50 metriä merenpinnan yläpuolella kohoavaan torniin kiivettäessä avautuu silmien eteen laaja kaupunkinäkymä. Viipurin linna toimii kaupungin symbolina. Maanantaisin linna on suljettu.

-Viipurilinna sijaitsee pienellä kalliosaarella ja sen on alkuperäiset rakennelmat ovat vuodelta 1293. Venäläiset saivat linnan haltuunsa Ruotsi-Suomelta vuonna 1710, jolloin sitä korjattiin jonkin verran. Vuosina 1834 ja 1856 linnaa vaurioittivat tulipalot, mutta 1890-luvulla sitä korjattiin palojen jäljiltä. Suomen itsenäistyessä 1917 linna kuten koko Viipurin lääni tuli itsenäisen Suomen osaksi.

-Viipuri menetettiin jatkosodassa 19.6.1944 yhden päivän taistelujen jälkeen venäläisille. Kuvassa on Viipurin pienoismalli Etelä-Karjalan museosta.

 

-Laatokalla olevat Valamon ja Konevitsan (kuvassa) luostarit ovat mielenkiintoisia retkikohteita.

Vanhoja kuvia luovutetun Karjalan pitäjistä (www.luovutettukarjala.fi):

 

-Viipuri

-Antrea

-Räisälä

-Jääski

-Muolaa

-Kivennapa

-Uusikirkko

-Rautu

-Metsäpirtti

-Pyhäjärvi

-Kaukola

-Käkisalmi

-Hiitola

-Kuolemanjärvi

-Sakkola

-Säkkijärvi

-Vahviala

-Valkjärvi

-Lavansaari

-Lumivaara

-Ruskeala

-Salmi

-Seiskari

-Soanlahti

-Sortavala

-Suistamo

-Suojärvi

-Suursaari

-Terijoki

-Tytärsaari

-Vuoksela

-Kurkijoki

-Kanneljärvi

-Johannes

-Jaakkima

-Impilahti

-Heinjoki

-Harlu

-Lahdenpohja

-Vuoksenranta

-Kirvu

Vanhoja kuvia Kirvun Sairalan kylältä

Kuvassa olevan Mölsälän talon omistajat

Mikko ja Johanna Kopra.

 

 

 

Viimeeksi tarkistettu 01. toukokuuta 2013

Hannu Kopra