TALLINNASSA

Tallinnan vanhan kaupungin siluetti

Kesäkuun alussa tehtiin se suomalaisten yleisin ulkomaanmatka eli mentiin käymään Tallinnassa. Koko perhe sulloutui tavaroineen autoon, joka suuntasi kulkunsa Helsingin satamaan. Autolautta ei juuri pienessä tuulessa keikkunut, ja pian näkyivät jo Koplin sataman öljysäiliöt ja Laululava sekä Tallinnan kirkontornit. Passijonotuksen jälkeen vietiin tavarat vanhan kaupungin kupeessa olevaan asuntoon ja sitten pääkadulle saslikkia syömään. Sieltä jatkoimme Raarihuoneentorille ja samalla ostettiin lääkkeet Viron vanhimmassa 1400-luvulta asti toimineesta apteekissa.

Raatihuone ja raatihuoneentorin värikkäitä rakennuksia

Pakolliset museokäynnit hoidettiin menemällä luostariin ja Kiltojen talon kokoelmia katsomaan. Tietysti käveltiin kaupungin lyhimmällä kadulla pullakadulla.

Hyvin nukutun yön jälkeen ajettiin raitiovaunulla Kadriorgin linnan puistoon, jossa sijaitsee Pietari I:n palatsi. Sen on suunnitellut italialainen Niccolo Michetti vuonna 1718. Se on toiminut 1930-luvulla Viron presidentin residenssinä. Nykyään tässä barokkityylisessä rakennuksessa toimii Kadriorgin taidemuseo. Kokoelmissa on erityisen runsaasti hollantilaista taidetta.

Myös pyörähdettiin Pietari Suuren metsästysmajan sisällä. Iltapäivä kului ostoksilla käyden. Suurin hankinta oli silmälasit, joita varten käytettiin tuttua tulkkia apuna. Hyvät ja halvat lasit saatiinkin.

Illan ohjelmassa oli Nigulisten kirkossa pidettävä konsetti, jossa Ulla Villenthal esiintyi. Hieno kokemus kirkossa, jota lähiympäristöineen pommitettiin toisessa maailmansodassa todella rajusti.

Raatihuone iltavalaistuksessa

Kun oli neljä päivää aikaa ehti tehdä monenlaista, mutta suurin osa ajasta tietysti seurattiin tallinnalaisten elämään sen eri puolilta. Selvästi huomasi että kaikilla ei elintaso ole vielä erityisen korkea. Itseäni kiinnosti meri, siksi pyörähdettiin vielä lopuksi merimuseossa, josta alla olevat kuvat on otettu. Mukava matka monessa mielessä.

Merimuseon puuveneitä ja sukeltaja

Tallinna iltavalaistuksessa

Takaisin

ETUSIVULLE

Tekijä: Hannu Kopra