Sairalan kylä Kirvussa

Sairalan kylä

Sairalan kylä

Sairalan maisemat

Vanhoja kuvia Sairalasta

Sairalan elinkeinoja

Sairalan asukkaita

Hovisuninmäki Sairalassa

Sairalan asema

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIERAILUJA SAIRALAN ERI OSIIN 1995-2010

TIHVERINMÄKI

Vuonna 1995 Tihverinmäki oli autio ja tyhjä. Ainuttakaan rakennusta ei ollut pystyssä koko kyläkunnassa, ja jopa kiviset talojen sokkelitkin oli kuljetettu pois. Juoksemajärven rannat olivat niin lepittyneet ja pajukkojen peitossa, ettei koko järveä enää näkynyt. Kärpäsen Taimin kotipihassa on jäljellä kellari, saunan rauniot ja talon kivijalka. Puikkosenniemessä Purasen huvilaa ei ole.(Lähde: Kirja Kirvun Sairalasta s. 234).

HANNUKKALA

Vuonna 1997 oli Hannukkalassa kaikki entinen hävitetty, pellot ovat kaikki viljelemättä. Kaksi tiilitaloa ja yksi hirsitalo on kylään rakennettu. Jauhiaisen paikalla on jonkinlainen lomakeskus.( Lähde: Kirja Kirvun Sairalasta s. 243).

HEIKKOLA

Heikkola on Juoksemajärven toisessa päässä 13 kilometriä Sairalan asemalta. Heikkola kuului Matikkalan koulupiiriin. Yhtään rakennusta ei ollut koko Heikkolan kylässä, ainoastaan nurkkakiviä ja kivijalkoja. Meidän rannassa kasvoi suuria puita ja pensaita, hyvästä entisestä uimapaikasta ei ollut tietoakaan. (Lähde: Kirja Kirvun Sairalasta s. 266).

Sairalan asema vuonna 2010

ASEMASEUTU JA KIRKONKYLÄNTIE

Asemaseutu, kirkonkyläntien ja koulutieni talot olivat suurimmaksi osaksi ennallaan. Ränsistyneethän ne olivat, ihme että olivat hoitamatta kestäneet viisikymmentä vuotta. Muutama talo oli kadonnut jäljettömiin. Osuuskaupan liiketalosta oli "Sairalan sikatalouskombinaatti" saanut pääkonttorin. Osuusliikkeen myymälässä oli toimintaa.

Osuusliikkeessä toimii kauppa

Kukkosen kauppa ja Lottaravintola olivat kadonneet kuvasta. Kirkonkyläntiellä Apteekin talo ja sähköyhtiön talo olivat paikoillaan. Työväentalosta oli tullut sinivärinen Kulttuuritalo.

Sairalan työväentalo 1990-luvulla

Lasasen leipomon talossa toimi paikallisvirasto. Puhelinkeskuksen talo ja Karjalaisen talo sekä Karvisen pikkuruinen mökki olivat paikallaan. Iso huvilarakennus ja Vennon talo olivat poissa. Minun kotitaloni seisoi rinteessä yhtä tomerasti kuin ennenkin. Katto oli jotenkin halvannäköistä aaltopeltiä, ja ikkunat olivat muuttaneet muotoaan. Mäen päällä näkyi Puusniekan talo niin kuin ennen.(Lähde: Kirja Kirvun Sairalasta s. 184)

HOVISUNINMÄKI

Hovisunimäelle noustessa tien reunaan rakennettiin uutta taloa vuonna 2010. Ennen koulua oleva harmaa pieni mökki on entisessä paikassa. Koulurakennus on kokonaan uusi kolmikerroksinen tiilirakennus. Opettaja Häyhän istuttamat lehtikuuset näyttävät kasvaneen hyvin korkeiksi. Sen jälkeen tien vasemmalle puolelle on 1960-luvulla rakennettu joukko ränsistyneitä viisikerroksisia kerrostaloja, joiden vieressä on pieni kauppa. Kauempana idässä Torajoen lähellä ovat hylätyt maatalouskolhoosin rakennukset. Jatkettaessa kohti Juoksemajärveä tien molemmin puolin on vanhoja taloja ja muutama uusi datsa. Hovisuninmäen korkeimmalla kohdalla Virolaisen talo näyttäisi olevan omalla paikallaan. Tien käännyttyä oikealle näkyy valkea uusi talo ja tiilivuorattu datsa, joiden jälkeen on kaksi vanhaa muualta siirrettyä hirsitaloa ilman ulkoverhousta. Tien päästä syreenipensaiden takaa löytyy suomalaistalo Mölsälä, minkä omistivat Mikko ja Johanna Kopra. Talon päädystä on kaunis näkymä Juoksemajärvelle. Talo on yhdeksässäkymmenessä vuodessa päässyt rapistumaan. Ikkunat ovat alkuperäiset, mutta kattoa on muutettu ja korjattu oudolla tavalla. Ovessa on munalukko. Vastapäätä Mölsälää tien eteläpuolelle on tehty perustus uutta taloa varten. Kotimäen ja Jussilanmäen rinteeltä ovat kokonaan hävinneet Uljas Sokan ja Matti Kopran omistamat talot. Mölsälän suomalaisnaapureita ei siten enää ole.

Suomalaistalo Mölsälä Kirvun Sairalassa.

 

 

Kirvun linkit

Kirvu (wiki)

Kirvu kuvina

Karjalan kannas

Kuvia Sairalasta

Sotahistoriamatka kannakselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.joet.info

Hannu Kopra

Paivitetty 07/01/2013

Sairalan kylä

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Karjalan kannas

1 2 3 4 5 6 7 8 9