Turku ennen ja nyt

Sisältö


Turun linnan historiaa

Turun linna valmistui 1300-luvun alussa. Päälinnaa rakennettiin eri vaiheissa vuosina 1280-1560. Turun linnan loisteliain aika oli 1500-luvulla. Turun linnan herraksi ja Suomen herttuaksi nimitettiin vuonna 1556 Juhana herttua, ja hän otti puolisokseen puolalaisen Katarina Jagellonican. Juhanan aikana linna rakennettiin nykyiseen laajuuteensa. Silloin Turun linnaan rakennettiin renesanssi-salit. Turun linnaa on piiritetty ainakin yhdeksän kertaa. Jatkosodan aikana 1941 linna vahingoittui pommituksissa. Turun linnaan perustettiin historiallinen museo vuonna 1881.

Takaisin

Turun tuomiokirkko

Turun toinen monumentaalinen rakennus Tuomiokirkko vihittiin käyttöön vuonna 1300. Turku on ollut Suomen hengellisen elämän keskus vuodesta 1229, jolloin saatiin lupa piispanistuimeen. Turun tuomiokirkko on yksi Pohjoismaiden huomattavimpia goottilaisia kirkkorakennuksia, jonne on haudattu lukuisa joukko aikansa tunnettuja merkkihenkilöitä. Kankaisten kuorissa on Kaarina Maununtyttären marmorinen sargofagi. Siinä ovat tämän ainoan Suomeen haudatun kuningattaren maalliset jäännökset. Tuomiokirkko on omistettu Pyhälle Neitsyt Marialle ja Pyhälle Henrikille. Kirkollisia toimituksia pidetään lähes päivittäin tässä kansallispyhätössä.

Takaisin

Aurajoki

Turun kaupunki sijaitsee Aurajoen molemmin puolin, siksi joen yli on rakennettu siltoja. Aurajoessa on useita museolaivoja, joista tunetuin on Suomen Joutsen. Se on rakennettu Ranskassa, ja laskettu vesille vuonna 1902. Suomalaisena koululaivana se purjehti maailman merillä vuosina 1932-39. Myöhemmin vuoteen 1968 asti alus toimi merimiesammattikouluna. Suomen Joutsen on tärkeä Turun kaupunkikuvan osa.

Takaisin

Tapahtumien Turku

Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011. Turun kaupungissa tapahtuu jatkuvasti. Kesä-heinäkuussa on Keskiaikaiset markkinat, syksyllä Akateemiset soutukilpailut ja jouluaattona Joulurauhan julistus. Turun musiikkijuhlat, pyöräkilpailut, yleisurheilukilpailut ja Turun messut sekä muut festifaalit houkuttelevat lukuisia turisteja sankoin joukoin kaupunkiin. Tervetuloa Turkuun!

Takaisin

Turun yliopisto

Turun akatemia perustettiin vuonna 1640. Turun palo katkaisi akatemian toiminnan ja yliopisto siirrettiin Helsinkiin. Itsenäisyytemme alkuvuosina perustettiin ensin Åbo Akademi ja sitten vuonna 1920 Turun yliopisto. Yliopiston päärakennuksen seinässä lukee "Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle". Suuren osan Turun yliopiston perustamisvaroista saatiin kansan lahjoituksina.

Takaisin

Matkailulinkkejä

Linnat Turun linna

Takaisin

Tekijä: Hannu Kopra.
Viimeksi tarkistettu: kesäkuu 14, 2012.