Sairalan kylä Kirvussa

Sairalan kylä

Sairalan kylä

Sairalan maisemat

Vanhoja kuvia Sairalasta

Sairalan elinkeinoja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAIRALAN KYLÄN

TALOJA JA ASUKKAITA 1939

Sairalan kylässä oli 1930-luvulla 250 taloa, joista osassa asui vuokralaisia. Yleensä talon asukkaat omistivat talonsa ja maansa. Eniten taloja oli Asemaseudulla (77) ja vähiten Jänikselässä (6). Sairalan talojen lukumäärä eri alueilla oli v.1939 seuraava: Asemaseutu 77, Hovisuninmäki+Kankkusenmäki+ Leinjärvi 53, Kärpäsenmäki+Anttolanmäki+ Tihverinmäki 32, Hannukkala+Hannukkalansalo+Puikkola 31, Suninmäki+Pellonpää+ Saarenmaa 17 ja Heikkola 15. Vuokralaisia oli kahdessakymmenessä talossa. Lisäksi talvisin Sairalan kansaopistossa asui ja opiskeli 50-60 oppilasta.

Hovisuninmäellä oli Tuomas ja Alina Veijalaisen talo. Taloa sanottiin Marilaksi. Hovisuninmäen korkeimmalla kohdalla sijaitsi Karkiaisten talo, jonka omistivat Antti ja Vappu Virolainen. Laurilaksi sanottiin pitkänomaista, maalaistalon tyyppistä taloa. Talon omistivat Anna ja Esko Hämäläinen. Heillä oli yhdeksän lasta. Esko Hämäläisen kuoltua talon osti Pekka Kopra. Hovisuninmäen tien Juoksemajärven puolella olevan talon omisti ensin Vilho Suur-Inkeroinen, joka myi talonsa Tuomas ja Saara Kopralle. Tuomas Kopralla oli myös omistuksessaan lähellä sijaitseva Marttila-niminen talo. Lapset olivat Ilmi, Eino, Matti, Sirkka ja Terttu.(Lähde: Kirja Kirvun Sairalasta s. 132, 137).

Mikko ja Vilho Kopran Mölsälän talo

Hovisuninmäen tien päässä oikealla puolella on Mölsälä-niminen Koprien sukutila. Mikko Kopra peri tästä tilasta osan veljiensä kanssa isältään Tuomas Juhonpoika Kopralta (kuoli 1925) ja äidiltään Katri Kopralta. Myöhemmin v. 1930 hän osti Mölsälän itselleen. Vuonna 1942 Mikko ja Johanna Kopra myivät Mölsälän pojalleen Vilho Kopralle elinikäistä eläkettä ja hoitoa vastaan heidän kuolemaansa asti. Ennen tilakauppaa koko perhe Mikko ja Johanna Kopra sekä lapset Vilho ja Tyyne asuivat tässä talossa. Mikko Kopra oli ammatiltaan talollinen ja junamies. Hän kävi töissä Viipurin asemalla. Myös Vilho Kopra suoritti junamies-ja konduktöörikurssit. Hän työskenteli Viipurin ja myöhemmin Lappeenrannan ratapihalla. Jatkosodan jälkeen 1944 Vilho Kopra jäi asumaan Lappeenrantaan. Mikko ja Johanna Kopra elivät loppuelämänsa Jyväskylässä, kun kotitalo jäi venäläisille.

Koprat heinätöissä Mölsälän pellolla

Liisananttilan talon omistivat Matti ja Anni Sokka, joilla oli viisi lasta. Sokan talosta parisataa metriä pohjoiseen sijaitsi Lavenia. Tämä Kopran talo Lavenia oli Kotimäki-nimisen mäen juurella. Tänä päivänä Lavenian taloa ei enää ole. Kirkkaalla ilmalla mäen korkeimmalta paikalta näkyi Kirvun kirkon torni. Lähinaapurit ison peltoaukean laitamilta katsottuna olivat Liisananttila (Sokka), Mölsälä (Kopra), Marttila (Kopra), Suur-Inkeroinen, Laurila, Karkiainen, Marila ja Iivarila. Kun Lavenian isäntä kuoli vuonna 1931, talo, pellot ja metsä myytiin.

Hovisunimäelle johtava tie 2010

Miten Hovisunmäen talojen kävi 1944-1960?Vuonna 1944 venäläisten suurhyökkäyksen seurauksena 21.6.1944 määrättiin Kirvu evakuoitavaksi viimeisen kerran. Sairalan kylän Hovisuninmäen taloissa tehtiin evakkokuormaa. Tavaroihin kirjoitettiin omistajatiedot ja irtaimisto nostettiin pihalle, jonne jo kuului tykkien jyly Vuoksenrannasta päin. Tavarat siirrettiin sotilaiden toimesta kuorma-autoihin vietäväksi kiireesti sisä-Suomeen. Mölsälän talon irtaimisto evakuoitiin Jyväskylän seudulle. Tyhjilleen jäivät kaikki Sairalan tilat, joista kahdeksan oli Koprien omistamaa tilaa. Talot joutuivat valloittajien käsiin ilmaiseksi. Sodan jälkeisinä vuosina kylän ulkopuolella olevat talot joko poltettiin tai siirrettiin Sairalan kylälle muualta Venäjältä tulleiden asutettavaksi. Lavenjan ja Liisananttilan talot eivät enää ole omalla paikallaan. Mölsälän talo on nyt huonokuntoinen mutta pystyssä, koska se sijaitsee Sairalan taajama-alueeseella. Hovinsuninmäelle on rakennettu venäläisten toimesta joukko viisikerroksisia rumia kerrostaloja.

 

 

Kirvun linkit

Kirvu (wiki)

Kirvu kuvina

Karjalan kannas

Kuvia Sairalasta

Sotahistoriamatka kannakselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.joet.info

Hannu Kopra

Paivitetty 18/07/2013

Sairalan kylä

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Karjalan kannas

1 2 3 4 5 6 7 8 9