Olavinlinnan sijainti

Olavinlinna on Suomen keskiaikaisista linnoista nuorin. Se sijaitsee Saimaan vesireittien solmukohdassa, jossa kolme salmea erottaa sen rantaalueista. Olavinlinna on vuolaasti virtaavan Kyrönsalmen erottamalla pienellä kalliosaarella. Koska vedet ympäröivät linnaa, sitä kutsutaan myös vesilinnaksi.

Elämää 1500-1600-luvuilla

Linnassa asui Kustaa Vaasan hallintokaudella 150-200 henkeä.. Virkamiehet elivät tasokkaampaa elämää kuin palvelusväki. Voudinpöydässä ruokaili parempi väki kalaa, lihaa, munia, vihanneksia ja vehnäleipää syöden. Juomaksi nautittiin herrasolutta. Väenpöydän antimet olivat yksipuolisemmat ja siellä syötiin käsin tai puukonkärkeä apuna käyttäen.
Sotaväen elämään kuului linnan puolustaminen ja välillä tehtiin sotaretkiä rajan tuntumaan. 1581 sotajoukko suuntasi kulkunsa Pohjois-Karjalaan. Retkellä hävitettiin useita karjalaiskyliä. Käsityöläisten päivästä suurin osa kului aseiden , tynnyreiden ja esimerkiksi kenkien teossa. Iltaisin sytytettiin huoneiden valaisemiseksi päre tai kynttilä. Vesi otettiin yleensä virrasta tai tuotiin mantereelta, jossa osa käsityöläisistä asui.
Jumalanpalveluksia pidettiin pienessä keskiaikaisessa kappelissa.

Venäläisaika 1743-1847

Venäläiset piirittivät 1742 linnaa 1900 miehen voimin ja saivat sen pian haltuunsa. Olavinlinna ja Savo menetettiin Turun rauhassa Venäjälle. Tässä vaiheessa linnassa oli venäläinen varuskunta, mikä vilkastutti Savonlinnan elämää huomattavasti. Linnaa korjattiin ja tehtiin uusia varustuksia. Ruotsin kuningas Kustaa III yritti sotajoukkonsa avulla valloittaa Olavinlinnan Venäjältä huonoin tuloksin.
Suomen sodan aikana Olavinlinnasta ei taisteltu vaikka siellä olikin venäläisiä sotilaita. Varuskuntaelämä päättyi vuonna 1847 Olavinlinnan menetettyä sotilaallisen merkityksensä.

Olavinlinna matkakohteena

1800-luvulla sisävesiliikenteen nousun myötä linnan tunnettavuus kasvoi. Matkailu voimistui hijalleen Olavinlinnassa, ja linnaa ryhdyttiin hoitamaan muinaismuistona.
Olavinlinna on nykyisin Savonlinnan kaupungin tärkein matkailukohde.

Oopperajuhlat

Oopperajuhlien historia liittyy 1900-luvulla oopperalaulaja Aino Achteen järjestämiin oopperajuhliin. Varsinaiset uudenaikaiset oopperajuhlat alkoivat vuonna 1967. Myöhemmin saatiin uudistetut katsomot ja sadekatos. Vuonna 2008 esitettiin oopperajuhlilla esimerkiksi Aida, Rigoletto, Otello ja Mefistofele.

 

Kuvia Olavinlinnasta

Linnoja Suomessa

Olavinlinnan rakentaminen ja aseistus

Tekijä: Hannu Kopra