Katsele kuvia

Kuvia maapallosta

 

Maa

Sininen planeetta

Kuvia maapallosta:

Tietoja maasta

Animaatio maapallosta:

  • Animaatio kuu kiertää maapalloa

Japanin järistys ja tsunami: Japanin historian voimakkain maanjäristys tapahtui perjantaina 11. 3. 2011 noin 130 kilometrin päässä Koillis-Japanin rannikolta. Richterin asteikolla järistys oli 8.9 magnitudia. Maanjäristys syvällä merenpohjassa sai aikaan 7-10 metriä korkean tsunamin, mikä Japanin itärannikolle iskiessään aiheutti valtavia aineellisia tuhoja ja paljon kuolonuhreja (13 645). Kodittomaksi jäi 200 000 ihmistä.

Tsunamin vaurioittamasta Fukushiman ydinvoimalasta vuoti jatkuvasti radioaktiivista ainetta ympäristöön, mistä syystä noin 110 000 ihmistä evakuoitiin alueelta. Ydinvoimalan yksi tai useampi reaktiosydän oli osittain paljaana. Radioaktiisia aineita levisi Honshun saaren muihin osiin kuten Tokioon, jossa juovesi oli radioaktiivista. Voimalan lähellä asuvat ihmiset ovat muuttaneet yli 30 km:n päähän. 

Ongelmana oli myös polttoainevarastojen jäähdyttäminen. Tulipalon takia nelosreaktorin lähelle ei voinut mennä korkean säteilyn (annosnopeus/tunti) takia. Arvot olivat hengenvaarallisen korkeita. Silti Tokiosta tuodut palomiehet ruiskuttivat henkensä kaupalla vettä vaurioituneisiin reaktoreihin.  Katastrofi on Japanissa nostettu luokaan seitsemän. Pahin skenaario eli ytimen sulaminen oli lähellä. Onneksi Suomessa ei tarvitse pelätä radioaktiivisuuden nousua, jos väite "tällaista ei voi tapahtua Suomessa" pitää paikkansa.

TSUNAMIT: Tsunami syntyy tavallisesti syvällä meren pohjassa tapahtuneesta maanjäristyksestä. Tällöin suuret vesimassat lähtevät liikkeelle. Japanin tsunamin sai aikaan 8,9 richterin maanjäristys ja sitä seurannut merenpinnan nopea nousu. Tsunami kulkee parhaimmillaan 800 km tunnissa, ja vesi samalla kiertää pinnan ja pohjan väliä. Tsunamin tuhot syntyvät, kun se kohtaa matalan rannan. Japanissa Honshun saaren pohjoisosissa 10 metriset aallot vyöryivät maalle ja saivat aikaan valtavia tuhoja jopa turvallisena pidetyille ydinvoimaloille.

JÄÄTIKÖT: Etelänapamantereen ja Grönlannin jäätiköt ovat alkaneet sulaa vähitellen vuosina 2002-09. Jäätä häviää 522 miljardia tonnia vuodessa. Valtameren pinta on noussut sadan vuoden aikana 10-20 senttiä.

TIETOJA: Maan pinta muuttuu vähitellen. Nopeita näkyviä muutoksia saavat aikaan tulivuorenpurkaukset ja maanjäristykset ja tsunamit.

Viimeksi päivitetty 02.03.2014. Tekijä: Hannu Kopra

Nasan kuvia1 2 3 4 5 6

 

Ylen opetusta maapallosta:

Avaruuskansiot: Planeetat (Yle) Avaruuskansiot: Kuu

Avaruuskansiot: Avaruustehtävät Avaruuskansiot: Planeettojen synty

 

Ydinvoima.net